xssdsdsd

Drop nytårsønskerne, gør det vigtigste

Drop nytårsønskerne, og gør det vigtigste først

De fleste mennesker laver nytårsløfter, og de fleste fejler med at overholde dem. Måske er det derfor, mange synes, januar er en deprimerende måned, og at der, som årene går, nemt kommer en kynisme ind over for hele fejringen af nytåret. For det virker jo dumt – at begynde året med at love en masse, som man ved af erfaring, ikke sker alligevel.

Jeg kunne skrive en klumme om, hvordan du holder motivationen, men det vil jeg ikke. Jeg tror nemlig på, at der er nok motivation, når man virkelig kan mærke meningen med det, man gør, og glæden ved det.

Tænk over det et øjeblik. Hvad i dit liv behøver du ikke at motivere dig selv for, fordi du bare gør det med glæde?

Jeg har en veninde, der er passioneret med sin træning. Hun fylder sin Instagram-profil med billeder af sig selv i træningstøj og dyrker alverdens sjove former for motion uden nogensinde at mangle motivation, fordi hun elsker det.

Derfor skal du heller ikke love dig selv noget, du skal anstrenge dig for, men give plads til det, som giver dig energi, og som du elsker.

Min egen fejring af nytåret indbefatter en halv dag, hvor jeg drikker et glas champagne eller to, spiser chokolade og laver min strategi. Den dag er mit frirum til at tænke mit liv igennem og lære af det år, som har været. Både lære af det, som gik godt, og af det, som jeg synes, var svært. Derfra stiller jeg ind på, hvad der er virkelig vigtigt i det nye år. Jeg tillader mig selv at drømme, og jeg ser med realistiske øjne på den tid, der ligger foran mig. Min strategi er som et kort til mit eget liv. Det er det kort, jeg navigerer efter i en travl hverdag, og det er nogle bevidste valg, der afspejler mit livsformål.

Når jeg laver en strategi med en klient, er det, de går fra mig med, sjældent det samme som det, de havde tænkt at love sig selv ved nytåret. For når man virkelig tænker efter, er det sjældent de 5 kg, man har lovet sig selv at tabe år efter år, eller ferien til Thailand, man SKAL på i det kommende år, der gør den store forskel. Der er langt mere lykke i at føle, at ens liv fungerer, og at man er grundlæggende glad.

Så hvad indeholder et lykkeligt år for dig helt nede på hverdagsplan?

Med det spørgsmål i baghovedet vil jeg råde  dig til at lade 2016 være det år, hvor du gør det vigtigste først. Hvor du hele tiden giver plads til det, der betyder mest for dig. Hvis det betyder, at du skal droppe alle aftaler og sidde i lotusstilling hver eftermiddag i januar for at blive nulstillet og kunne mærke, hvad der er vigtigt for dig, så er vinteren et godt tidspunkt at gøre det på.

Det at gøre det vigtigste først betyder at tage magten i sit eget liv og vove at vise, hvem man er. Det lyder måske som en hul kliche, men det er noget af det mest kraftfulde og skræmmende, man kan gøre. Mange mennesker lever med et stort fokus på andres forventninger og udlægninger af, hvordan man bør være som mor, kæreste og kvinde. Dette stiller sig ofte i vejen for, at man handler ud fra det, som er vigtigst for en selv. Det bliver til endeløse uger med dage, hvor alt for meget, som man bør, fylder frem for det, som giver mere mening og glæde for en.

Det bliver til tomme nytårsløfter om at gøre det bedre i år eller udefinerbare ønsker om, at næste år vil det hele på magisk vis lykkes.

I stedet for at lave løfter, som alligevel ikke kan overholdes, eller have en blind tro på, at alting er anderledes næste år, så drop nytårsønskerne, og lad dette være året, hvor du bevidst skaber et bedre år for dig selv og dem, du elsker. Ikke ved at fylde din kalender med 100 mål og delmål, men ved at blive helt klar på nogle få ting, som er vigtige for dig, og handle på det før alt det andet.

Når du begynder helt konkret at stille ind på, hvad det vigtigste i virkeligheden er, og handle på det først, så bliver det tydeligere, hvem du er. Det bliver måske også mere sårbart at være til, for med tydelighed følger der sårbarhed, men det er i en form, som samtidig rummer uendelig styrke.

Meget af den stress, jeg hører om i mit samtalerum, handler ikke kun om at have for meget. Det handler også om at have for meget, som betyder for lidt. Om at føle, at ens liv ikke længere er en hyldest til håbet og kærligheden, men en lang række af ting, man bør gøre.

Drop bør, og vælg i stedet det til, som du gør med glæde.

Jeg vil opfordre dig til at lade 2016 være året, hvor du gør det vigtigste først. Hvor du hver uge og hver dag tager magten i dit eget liv og skaber det, som er vigtigst for dig. Uanset om det er lange eftermiddage med børn og bagværk, intense kontordage med intellektuelle udfordringer eller en fin blanding af det hele.

Når livet rinder ud, får du ikke en medalje for at have gjort det godt. Der er ikke nogen, der klapper dig på skulderen for at have sat dig selv til side og været andres billede på den gode mor, kæreste og kollega. Til gengæld kan du klappe sig selv på skulderen og forhåbentlig føle, at livet er blevet levet fuldt ud. Ligesom hvert år blev det.

X