3 råd, der skaber mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold

Jeg guider dig til, hvordan du med simple teknikker får styr på kommunikationen i parforholdet.

For nogle dage siden gik jeg ind og smækkede med døren til vores soveværelse midt i en samtale med min mand. Vi skulle egentlig tale den næste måned igennem, men pludselig udviklede en kalendersamtale sig til en heftig diskussion. Det er der som sådan intet særligt i, da vi begge er mennesker, der har nogenlunde samme evne til at gå uden om en god diskussion, som min datter på 4 år har til at sige nej til en is på en varm sommerdag. Problemet opstod, da jeg ikke længere kunne forklare, hvad vi diskuterede. Havde du lige der lovet mig en rejse til Hawaii for i tre sætninger at forklare essensen af diskussionen, var jeg ikke kommet med flyet.

Hvis jeg i situationen havde været klogere, havde jeg bedt om 5 minutters pause eller sagt, at jeg hellere ville være sammen nu og tale om det konkrete senere. Og havde jeg været modigere med mine følelser, havde jeg bedt ham om at forkæle mig med parfumerede ord mellem sætningerne og ikke kun servere konkrete ting, som jeg skulle tage stilling til.

Men den dag var jeg hverken særligt klog eller modig. Så jeg smækkede med døren.

Da jeg inde i mit soveværelse reflekterede over, hvordan vi var kommet fra en samtale om vores næste måned til en mere generel diskussion af ferier og til, at jeg blev rigtig vred og ked af det, gik det op for mig, at jeg følte en afstand til min mand. Af alle mulige gode grunde følte jeg faktisk ikke, at vi var tætte de dage, og  det gjorde min evne til at tale om relevante og potentielt ukomplicerede kalenderting til en umulighed. Jeg følte mig ikke behandlet med respekt for mine følelser, fordi han ikke så, at jeg faktisk savnede ham og os, men jeg havde heller ikke vist ham den respekt at begynde samtalen et mere autentisk sted.

Så jeg gik ud af soveværelset, tilbage til ham og sagde, at jeg gerne ville begynde forfra …

Det blev en bedre samtale. Jeg mærkede ham, vi fik styr på det konkrete, og jeg blev mindet om, at kommunikation er en vanvittigt svær kunst at mestre. Det er så nemt at sige ja til at tale om noget, selvom man ikke er klar til det. Det er nemt at tro, at man kan være rationel i 10 minutter, fordi det er praktisk, og det er nemt at købe ind i, at man har så travlt, at man er nødt til at holde sig til emnet, uanset hvordan man har det.

Min erfaring siger, at det sjældent er tilfældet.

Vi er komplekse mennesker med både små og store følelser, der uanset hvilke ord vi bruger, eller hvor meget vi bare lige vil ordne noget praktisk, også er der. Og det er okay. Kunsten i parforholdet er ikke at være fejlfri, men at være kærlig nok til at komme tilbage, når man fejler.

Så her er 3 råd, som jeg ikke fulgte den dag, og som kan skabe en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold.

Tag ansvar for din kommunikation

Når man oplever tingene indefra, giver det meste mening. Når man skal i dialog og have en anden til at se det samme, opstår udfordringerne. Det er muligt, at du er verdensmester i at udtrykke dig, men det er ikke ensbetydende med, at den, du gerne vil i dialog med, hører, hvad du siger. Så du har grundlæggende et valg her. Brug rigtig meget tid i dit liv på at være frustreret over, at andre ikke forstår, hvad du prøver at sige til dem, og at de ikke ser det samme som dig – eller erkend, at kommunikation er en kunst, som handler om to eller flere menneskers samspil, og tag ansvar for din del. Tag ansvar for, at du – uanset hvad din partner gør – kan blive ved med at prøve på at nå den anden, finde veje at udtrykke dig på og holde den gode stemning. Selv når det blæser op til stiv kuling. Og i samme ånd kan du gøre dig umage med at sætte nogle gode rammer for jeres samtaler. Nogle ting skal der ikke tales om hen over køkkenbordet, mens børnene løber omkring, og musikken spiller. Kan du derfor mærke, at I misforstår hinanden, kører i ring, eller der er følelser i kog, så tag en pause, sæt en ramme, der passer til emnet, og kom stærkere ind i kommunikationen igen.

Vær autentisk

Hvis der er noget, du savner, så vis det. Hvis du har brug for at blive holdt om, så bed om det. Hvis du trænger til at skælde ud, sige fra eller råbe, så gør det. Det er for de fleste mennesker nærmest umuligt at skjule følelser alligevel, så lad være med at sige, at du bestemt ikke er sur, når du ligner en, der eksploderer om lidt. Stå ved, hvordan du har det, og vov at vise det. Når du dermed er fri for damp, kan du dagen efter, med tillid til at din partner vil dig det godt, begynde at tale mere kærligt og åbent om, hvad du har på hjerte, og hvad der sker imellem jer. Det er ikke farligt at vise sine følelser eller være negativ. Det er noget rod at være uærlig om, hvor man er, så den anden ikke kan forstå mislyden mellem de ord, der siges, og den tone, der er i rummet. Så vis, hvem du er. Tag måske en pause i samtalen på 5 minutter eller et døgn, og kom tilbage, når du reelt er klar til at være i dialog.

Lyt meget mere

Mennesket har to ører og en mund, fordi vi skal lytte dobbelt så meget, som vi taler. Der er selvfølgelig undtagelser, men i udgangspunktet er det et ret godt princip. Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver lytning. Meget af det. Desuden er det at åbne sit hjerte for sin partner, spørge ind til den anden og lytte til det, de siger – uanset om det er med lange sætninger eller få ord og mange handlinger – en meget enkel genvej til at forstå det menneske, du har valgt at være sammen med. Og den forståelse er en af nøglerne til det gode parforhold.

Kærlig hilsen, Daisy

Klummen er oprindeligt udgivet hos Alt for damerne online, 13 juni

Hvis du synes dette er spændende, så læs også min bog ELSK. Der er en refleksions bog, der inviterer dig til at blive mere bevidst, træffe klare valg og handle på dem i dit kærlighedsliv.