Srærk sprøsgnål til at bygge dybere relationer

30 spørgsmål du kan bruge til at bygge dybere relationer

For nylig fik jeg et spørgsmål i min brevkasse fra en mand, der spurgte, hvilke 3 ting han burde vide om kvinder. Det kom der dette svar ud af. LÆS MIT SVAR HER. Dybest set foreslog jeg ham, at han droppede sin kassetænkning og i stedet stillede stærke spørgsmål. Jeg tror nemlig dybt og inderligt på værdien af, at vise andre hvem man er, og møde dem med et åbent hjerte.

Da jeg havde skrevet mit svar, læste jeg det op for min mand, Ingvar, der gik rundt i køkkenet og lavede mad. Han nikkede nogle gange, mens jeg læste, trak lidt på smilebåndet og spurgte så: Hvad er et stærkt spørgsmål?

Siden har flere andre stillet samme spørgsmål som Ingvar, så her er en introduktion til stærke spørgsmål. Hvad det er, og hvorfor du skal stille dem.

Det er nemlig ikke kun spørgsmål, som er relevante for to, som lige har mødt hinanden. Tværtimod er det relevant for alle, som vil hinanden, og som vil blive ved med at have en levende og dynamisk relation. Så du får her 30 konkrete forslag til spørgsmål med en udfordring til dig om, at du allerede inden for 3 dage, skubber nogle pligter til side og tager dig tiden til at styrke din forbindelse til en, du elsker.

Et stærkt spørgsmål er kendetegnet ved tre ting:

1. Det åbner op og inviterer til at gå på opdagelse i ens eget sind, minder, drømme og historier.

2. Det afspejler noget, du synes er interessant. Et spørgsmål kan kun være stærkt, hvis du virkeligt er interesseret i svaret.

3. Det er et spørgsmål, du selv er villig til at svare på.

Stærke spørgsmål er dem, der inviterer os til at komme dybere ned i os selv og ind i hinanden. De begynder nye samtaler mellem nogen, der virkeligt kender hinanden godt, eller åbner op for en dybere forbindelse mellem nogen, som endnu ikke rigtigt ved, hvem hinanden er.

Et stærkt spørgsmål kan være super banalt og helt ligetil i sin formulering. Det er nemlig ikke om spørgsmålet er spændende, anderledes eller vildt formuleret, der gør det stærkt. Det er samtalen, der kommer efter.

Hvorfor stille stærke spørgsmål?

Fordi samtaler både kan være det mest fantastiske og mest intetsigende. Tænk på hvilke spørgsmål, du typisk stiller på en dag… En dag observerede jeg, at 75% af mine spørgsmål i mit privatliv var så lavpraktiske og kedelige, at jeg næsten fik en eksistentiel krise lige efter putning af børnene. Jeg vil lade være med at kede dig med alle detaljerne med bare komme med 3 eksempler, så du ved, hvad jeg taler om:
Har du pakket dine skolesager, skat?
Hvad gør vi med mad i morgen, Ingvar? 
Har du haft en god dag, honey? (dette nåede jeg ikke at høre svaret på, før jeg afbrød med et nyt spørgsmål: Hvem har spist den kage, der stod på bordet?)

Mange af de spørgsmål der passerer mellem selv de mest kærlige familier, bedste veninder eller mest lidenskabelige kærester peger ofte mod et bestemt mål.

Stærke spørgsmål leder ikke efter et bestemt svar. De inviterer til dybere kendskab til hinanden.

Vi skal blive ved med at stille de stærke spørgsmål til dem, vi møder på vores vej, og dem vi har fulgtes med længe i livet. Fordi det er en måde, hvorpå vi igen og igen, kan skabe kontakt til hinanden. Hvor vi kan komme ud af hverdagens perspektiv og forestillingen om, hvem den anden (og vi selv) er og lade der opstå et rum, hvor der er plads til magi. Til alt det som kærlighed, lidenskab, drømme og nærhed også er skabt af.

Og så er der de stærke (farlige) spørgsmål…

De spørgsmål vi næsten ikke tør stille af frygt for svaret.

Har du lyst til andre end mig? Hvornår har jeg såret dig mest? Hvad ville du lave om i dit liv, hvis du vidste, at det ville lykkes?

De fleste mennesker har oplevelser med sig, som der også er sorg, smerte og vrede knyttet til. Selvom det er utroligt sårbart at åbne op for det, og det måske rører dele af ens indre liv, som er dybt privat, intimt og skræmmende at dele, så kan der også være noget ekstremt smukt, dybt og rørende i det. Måske netop fordi det er spørgsmål, der kan ryste ens verden.

Leonard Cohen synger i en af hans sange: There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in…

Det rammer en fundamental tro for mig på, at vi ikke skal se væk fra de steder, hvor vi går lidt i stykker, og hvor der slås revner i den, vi er, eller det vi tror om andre eller verden. De revner er også en måde at lukke lyset ind på… Og hinanden.

Vil du stille flere stærke spørgsmål? Her er 30 til din inspiration: 

Da du var ung, hvad drømte du så om at blive?
Hvilke minder fra din barndom gør dig varm om hjertet?
Hvilken uretfærdig oplevede du som barn, der stadig kan gøre dig vred eller ked af det ved tanken?
Hvad skete der første gang, du stod op for dig selv?
Hvornår har du sluppet din integritet for at blive accepteret?
Hvad ville du råde dig selv til, hvis du mødte dit 17 årige jeg igen?
Hvordan var din første seksuelle oplevelse?
Hvornår havde du første gang sex og mærkede hele din krop sige YYEESSSSS?
Hvilken seksuel oplevelse har gjort dig mest vred eller ked af det?
Hvad fantaserer du om? Og hvilken fantasi ville du gerne udleve?
Hvilket køkken ville du spise fra resten af dit liv, hvis du skulle vælge et?
Hvad vil du gerne lære?
Hvor ville du rejse hen, hvis du havde ubegrænsede midler og 3 uger?
Hvor ville du bo 1 år?
Hvilken 5 steder i verden drømmer du om at opleve?
Hvad er din vildeste vision?
Hvilken lille og helt banal gestus kan gøre dig glad?
Hvor ofte har du brug for at være i kontakt med dem, som er nær på dig?
Hvordan forløber en god aften med dine venner?
Hvad er et godt venskab for dig?
Hvem i din familie identificerer du dig med?
Hvilke værdier var der i din mors familie? Og i din fars?
Hvad har du taget med dig hjemmefra? Og hvad har du taget afstand fra?
Hvilken familie ønsker du selv at have?
Hvad kan holde dig oppe hele natten?
Hvad vil stå en time tidligere op for?
Hvilken forandring ville du gerne se i verden?
Hvad definerer et godt samfund?
Hvad truer vores tid mest? Og hvad gør dig mest optimistisk i forhold til verdens udvikling?
Hvilke 3 ting ville du arbejde for, hvis du var Statsminister?

Kærlig hilsen Daisy

 

Kortlæg dit liv

Kunne du tænke dig at blive klogere på, hvad der egentligt betyder mest for dig? Og hvilke valg du kan træffe for at løfte din lykke? Så skriv dig op til mit nyhedsbrev her og få manualen “Kortlægning af dit liv”. Det er en af mine yndlingsøvelser, der hver gang giver overblik, styrke og mod til at turde være den jeg er.

 

Er der noget, jeg kan hjælpe med?

Book din tid til en samtale her.