Daisy besvarer breve

Han var utro gennem 35 år, men jeg har først lige opdaget det.

Kære Daisy.

Jeg har været gift i over 35 år, men fandt for nylig ud af, at min mand har haft adskillige udenomforhold.
Noget for 10 år siden og andre endnu længere tilbage.

Jeg er chokeret, og tankerne tumler rundt i hovedet, hvorfor jeg ikke har “opdaget og stoppet det”. Kunne jeg det …

Jeg har spurgt ham om hvorfor, og han kan ikke svare, men nævnte noget med “en ventil”. Han er ellers sød og rar. Jeg har skældt ham ud, han sagde, at sige undskyld ville lyde hult.

Jeg ved bare ikke, hvordan jeg kommer videre, hvordan mit hoved ikke skal rumme alle de “ting”, der passerer revy.

Håber, du har et par gode råd.
Forvirrede

Kære Forvirrede.

En klog kvinde, der hedder Esther Perel, som er min lærerinde udi arbejdet med par, sagde engang, at når hun møder et par i sit samtalerum, der har haft utroskab i deres forhold, siger hun altid: Jeres parforhold er ovre. I vil sikkert begge få flere forhold, og måske bliver det med hinanden.

Tanken om, at man kan have flere forhold med den samme, finder jeg meget meningsfuld. Måske kan du også fremover have et ægteskab med din nuværende mand, men lige nu står du ved en korsvej.

Du kan vælge at gå eller blive.

Hvis det var mig, ville jeg pakke mine ting og tage væk en uges tid. Højst sandsynligt ville jeg tage et sted hen, hvor ingen kender mig, og hvor jeg kan være alene. Jeg ville vælge et sted, hvor jeg kunne svømme hver dag eller gå lange ture i naturen. Når jeg er i krise, har jeg brug for at være alene, for det er sådan, jeg bedst lytter til mig selv. Hvordan lytter du til dig selv?

Du skal nemlig lytte godt og længe, før du vælger en af vejene ved den korsvej, du står ved.

Ingen af vejene, du står overfor, er nemme at gå nedad, så du skal vælge den, der ultimativt føles mest sand for dig.

Du kan gå ind i forholdet til din mand igen. Hvis du gør det, vil jeg anbefale dig en professionel samtalepartner, der kan holde rummet for jer. De samtaler og det sjælearbejde, der ligger i at komme overens med utroskab, kræver ofte en udefra, der kan støtte jer på den vej. Arbejdet efter utroskab handler både om at finde mening i det, der skete, og mening i, hvorfor I skal være sammen igen. Det handler om at forstå, hvad utroskaben betød for ham – og for dig. I nogle tilfælde bygges der efter en affære et nyt forhold, som er anderledes end det første, men stadig smukt, nært og kærligt.

Hvis du vælger at gå ned ad den vej sammen med din mand, kræver det også, at han åbner munden og begynder at dele en hel del mere med dig. Det handler nemlig ikke om at sige undskyld. Han har helt ret i, at det lyder hult. Det handler om at tage ansvar og vise, hvem man er. Hvem er den mand, der har løjet for dig? Som har haft affærer og ikke sagt det i 35 år? Det skal du have en fornemmelse af, før du kan være tryg ved ham igen. Utroskab handler nemlig ikke kun om sex. Det handler også om løgn. Om følelsen af, at en, man stoler på, ikke er ærlig.

Viser din mand dig, hvem han er? Viser du ham, hvem du er? Hvis du ønsker at kende ham, finde ud af, hvad alt dette handler om, og give ham en indsigt i, hvad det betyder for dig, så er NU et godt tidspunkt at begynde en ærlig samtale og begynde at lære hinanden at kende endnu dybere.

Selvom det måske virker helt vanvittigt lige nu, kan denne opdagelse af utroskaben faktisk være en vej til, at I kommer tæt på hinanden og (gen-)finder et stærkt parforhold.

Den anden vej, du kan vælge, er vejen væk. Der er ingen, der siger, at du skal blive. Faktisk er du fri til at gå. Det er en kæmpe gave i vores tid, at vi kan forlade et ægteskab, og det kan du også. Måske er det helt uoverskueligt, hvordan du skal gøre det, men tro mig – hvis du tager et skridt ad gangen ned ad den vej, så finder du vejen.

Jeg kan godt forstå, at du skriver, at dit hoved ikke kan rumme alle de ting, der passerer revy. Læg din hånd på dit hjerte og gentag efter mig: “Jeg er elskelig. Jeg kunne ikke have opdaget og stoppet det. Jeg tillader mig selv at være forvirret.”

Kære Forvirrede … Han valgte ikke at sige det. Nu ved du det. Det er dig, der skal finde ud af, hvad det betyder for dig. Nu og på den lange bane. Det er derfor, jeg forslår dig at trække stikket en periode. Tag væk til et sted, hvor du kan høre dig selv og mærke din sjæl. Tag en veninde med, som forstår dig, hvis du ikke vil være alene. Tag dig tiden til at være forvirret … og vælg så en vej.

Bare lov mig, at du vælger en vej og ikke forsøger at lægge det væk, komme over det med det samme eller glemme det igen. Tag det ind. Gå videre i dit liv derfra.

De kærligste tanker, Daisy

Læs mere om kærlighedens veje og vildveje i min bog ELSK. Der er også en sand historie om utroskab, der har givet mig stof til eftertanke og som jeg derfor gerne vil dele med dig. Den hedder “Hold hovedet koldt og hjertet varmt”. Du kan downloade en gratis læseprøve på ELSK.

Eller kom forbi til en samtale, hvor vi går i dybden med det, du går og spekulerer over. Du kan læse mere her.

Har du også et dilemma eller en udfordring?

Skriv til Daisy - her er plads til alt. Lyt efter svaret i brevkassen "Kære Daisy".

Er der noget, jeg kan hjælpe med?

Book din tid til en samtale her.