Et du træt af at stå for det usynlige arbejde derhjemme?

Om The Mental Load og hvad du kan gøre ved det

 

For et par år siden gik et virkelig rammende citat viralt, der lød sådan her:

 

“We expect women to work like they don’t have children and raise children as if they don’t work.”

 

Det er skrevet af den amerikanske forfatter og mor til 3, Eve Rodsky, der i 2019 udgav bogen Fair Play: A Game-Changing Solution for When You Have Too Much to Do.

 

Den kickstartede for alvor en offentlig og international samtale om det begreb, som går under navnet THE MENTAL LOAD. Sidste år kom den samtale for alvor i gang i Danmark.

 

Krydspressede kvinder med for meget Mental Load

Igennem årene har jeg mødt utallige kvinder i min praksis, som lige præcis føler sig ramt og rummet af det citat. Kvinder, som oplever sig selv i et krydspres mellem alle kravene og den alenlange to-do-liste, de ret konkret udmønter sig i.

 

Derfor er det godt, at vi begynder at have et sprog for, hvad der foregår – især i vores intime relationer og parforhold, hvor det her i høj grad sætter sine aftryk. For når vi har et sprog, kan vi begynde at have bedre samtaler – i terapilokalet og derhjemme.

 

Den mentale byrde

Begrebet ”The Mental Load” dækker over den uendelige huskeliste af små og store ting, der skal klares i familien. Selvom mænd i dag har mere af tiden med børnene og tager mere del i husholdningen end tidligere, så er det stadig kvinder, der husker, hvad der skal gøres hvornår.

 

Den amerikanske sociolog Allison Daminger har studeret fænomenet og beskriver ”The Mental Load” som et kognitivt arbejde, der kan beskrives i fire stadier: Forudse behov, identificere handlemuligheder, beslutte hvad der skal gøres og monitorere, at det sker.

 

Det er med andre ord, Mor, der for det meste er projektleder og direktøren for det hele. Det er hende, som husker hvornår sengetøjet skal skiftes og flyverdragten købes og hende der også lige tømmer opvaskeren på rutinen. Og Aula selvfølgelig. Vi må ikke glemme Aula.

 

Det er også hende, der mest står for det relationelle arbejde (hvem har brug for en legeaftale?), det emotionelle arbejde (Hvem skal trøstes?) og det arbejde, der relaterer sig til sundhed  (Hvem har brug for at spise lidt agurk bare en gang imellem?).

 

Alt sammen arbejde, men arbejde der er usynligt.

 

Ingen lyst

The Mental Load tynger også kvinder, som ikke har børn, ved vi. For de tager sig ekstra af deres gamle forældre eller laver non stop relationelt og emotionelt arbejde på deres rigtige job (som de ikke bliver betalt ekstra for).

 

Konsekvenserne af The Mental Load er mange. Fra burn out til stresssygemeldinger til manglende glæde og lyst. Det er tit et eller andet sted herimellem, vi møder problematikken i terapilokalet.

 

Vil du hjælpe par med at løse Mental Load-udfordringer og i stedet finde hinanden midt i en travl hverdag?

Parforholdet i familielivet er et stort fokuspunkt for uddannelsen som sexolog & parterapeut, fordi du med garanti kommer til at arbejde med de problematikker, der følger med – som fx The Mental Load – når du er færdiguddannet.

Du kan læse mere om uddannelsen her

 

Jeg har skrevet en artikel til Alt for Damerne med en konkret øvelse til et par, der har udfordringer med The Mental Load.

Kærlig Hilsen,
Daisy