Tal, så din kæreste føler sig værdsat

Forskning i velfungerende parforhold viser, at det er lige så vigtigt, hvordan du modtager gode nyheder, som hvordan du støtter op i modgang.

Vi kan nemlig styrke eller underminere vores relation ved enten at dele glæden eller komme til at verfe den væk, konkluderer Shelly Gable fra University of California.

Den viden har jeg her omsat til enkle råd til dig, der gerne vil kunne tale med din kæreste så han eller hun føler sig værdsat af dig. Samme viden kan du bruge sammen med dine børn, venner eller kollegaer.

Grundlæggende handler det om at blive mere bevidst om, hvordan du modtager det, når en du holder af gerne vil dele noget godt  med dig.

Her er 3 fælder, du skal undgå, når din kæreste fortæller noget godt, og 3 råd der vil få din elskede til at føle sig mere værdsat:

Fælde 1: Du er passiv

Der er tusindvis af gode grunde til, hvorfor du ikke kan mønstre arme over hovedet eller jubel lige nu. Men et: “Hvor dejligt, skat,” efterfulgt af, at du fortsætter med maden, besvarelsen af mails eller legen med jeres børn, er bare ikke godt nok. Det virker, som om du er ligeglad og aldeles uimponeret, selvom jeg fuldt ud anerkender, at du var i gang med noget andet. Så bevæg dig fra passivt at give et verbalt klap på hovedet til lidt mere engagement eller sig: “Wauw, det kan jeg slet ikke reagere ordentligt på lige nu, men jeg vender stærkt tilbage!”

Fælde 2: Du sender mixede signaler

Ord er ikke alt, hvad der bevæger sig mellem os mennesker. Derfor er det super fint, hvis du bruger alverdens kommunikationsteknikker, men det virker bare ikke, hvis din opmærksomhed er et andet sted, og dit kropssprog viser, at du er i gang med to do-listen i hovedet. Så vær opmærksom på at være der fremfor bare at fyre en masse ord af, mens dine øjne flakker mod telefonen, og dine hænder sorterer sokker. Mixede signaler er mega irriterende og grobund for mange misforståelser.

Fælde 3: Dine bekymringer overtager samtalen

Og hvad betyder det så for mig? Når ens kæreste står med julelys i øjnene og fortæller om cykeltur med vennerne, forfremmelse eller nye opgaver på jobbet, er det nemt at tænke på, hvad det har af konsekvenser for en selv. Samtalen drejer i løbet af nul komma fem fra den anden til dig. “Skal jeg så hente om torsdagen?” “Hvad så med aftalen om sommerhus?” eller hvad ved jeg. Dine bekymringer er helt reelle, og du skal have svar på det hele, men ikke lige nu! Vent lidt – bare 10 minutter – før du kommer med arsenalet af alt det, du gerne vil have svar på.

 

Her er 3 råd til kærlig kommunikation der styrker jeres parforhold

 

Giv dit nærvær i 7 minutter

Når din kæreste gerne vil dele noget dejligt med dig (og princippet er fuldstændig det samme, hvis det er et barn, en ven eller en kollega), så brug lige 7 minutter på at tage imod det, dele og glædes sammen. En af de potentielt største glæder i livet er evnen til at dele det gode, der sker med andre. Det er både en glæde for den, der har fået den gode nyhed, og for dig, som er udvalgt til at høre den. Så stop op, drop alt andet og vær der.

Spørg ind til nyheden og vis dit engagement

En vildt enkel måde at fejre den andens nyhed på er ved at spørge mere ind til den. Når der er blevet sagt “juhu,” “godt gået” og “jeg synes, du er for sej,” kan det nemlig være lidt svært at blive i fejringen. Så stil nogle uddybende spørgsmål, og giv derved nyheden mere energi. Spørgsmålene kan både være til konkrete detaljer eller til, hvordan den anden oplever det hele. Pointen er, at I har en reel samtale, hvor du giver den anden plads til at tale og derved viser dit engagement i det, der sker.

Anerkend din kærestes indsats

Ikke alle kan lide for mange rosende ord. At kaste om sig med sproglige blomster som “fantastisk”, “vidunderligt” og “eminent” er lækkert for nogle, men ikke for alle. Det er derfor godt at kende din kærestes præferencer, før du sammensætter en buket af pink ord. Det er til gengæld næsten altid godt at blive anerkendt for sin indsats. At en, man holder af, ser, at man har opnået denne gode nyhed, fordi man gjorde noget. Så anerkend altid den andens indsats, og det kan være helt enkelt i ord som: “Jeg ved, at det her er vigtigt for dig,” eller “du har også kæmpet for det.”

 

Kursus til par om kommunikation

Hvis du vil arbejde mere med din kommunikation, så er der indtil søndag 12/3 en særlig bonus til dem, der melder sig på mit nye parkursus med Mikkel Braginsky fra podcasten HANKØN. Udover selve kurset får du som bonus 30 minutters telefon coaching med os hver.

Læs alt om parkurset “Den stærke samtale i forholdet” her