7 tips til dit parforhold

Tror jeg, at alt kan fikses ved hjælp af 7 tips til parforholdet? Nej. Jeg arbejder med par og har hundredvis af samtaler bag mig, så jeg er absolut klar over, at verden er mangfoldig og kompliceret. Tror jeg alligevel, at du kan få noget ud af at prøve en, to eller tre af de her tips i dit parforhold? Ja. Ellers ville jeg ikke give dig dem. Læs dem derfor som vejledende tips – en ide, der er værd at prøve, som har virket for mange, og som måske kan bidrage til noget i dit parforhold.

Disse tips er altså ikke tænkt som LØSNINGEN på alle udfordringer i parforholdet, men som små konkrete værktøjer, I kan bruge for til at genfinde nærværet i jeres parforhold og oplevelsen af mere gnist og større glæde ved hinanden midt i en travl hverdag.

Som min klient Nikolaj sagde en dag, efter at jeg havde haft en lang samtale med ham og hans kone gennem 15 år: “Det er blevet så tydeligt for mig, at det er alle de små ting, vi ikke har gjort. At vi aldrig har været bevidste om at pleje vores kærlighed, lige så meget som vi har plejet vores arbejde og børn.”

Så lad os komme i gang med at pleje dit parforhold. Her er 7 tips til at styrke kærligheden i en travl hverdag, som du lade dig inspirere af allerede i dag. De kræver intet andet end dit og jeres engagement og valg af hinanden.

 

  1. tip er et tip, du måske ikke har overvejet før: Hav en morgendate

Hvorfor skal dates være om aftenen? Det kræver måske barnepige, man er træt, og så kan det nærmest kun være en fredag eller lørdag. Drop derfor tanken om den klassiske date og tag i stedet to timer fri en morgen til at være sammen med din kæreste. Skriv det ind i din arbejdskalender som lægetjek, og tro mig, når jeg siger, at to timer sammen med den, du elsker, kan være lige så vigtigt for dit helbred som et klassisk lægetjek. Vores fysiske sundhed, mentale trivsel og generelle velbefindende hænger tæt sammen med kvaliteten af vores vigtigste relationer, så prioriter dem. Brug jeres morgendate på at gå på cafe og tale om det, der sker i jer lige nu. Kys over kaffen og bestil en croissant. I kan også lave den lækre morgenbakke, sende børnene af sted og så tage en lang morgen i sengen. Bare vær sammen et par timer uden planer.

 

  1. tip fungerer i en travl hverdag: Brug 20 minutter sammen hver dag

Weekendture til Barcelona, lange seancer med hed sex og dybe samtaler, der strækker sig i timevis, kan være fantastisk, men du behøver ikke mere end 20 minutter om dagen for at styrke dit parforhold. Rent faktisk er 20 minutter dagligt bedre end særlige oplevelser, fordi det styrker jeres grundlæggende kærlighed. Brug lidt tid sammen hver dag til bare at være kærester. Til at give hinanden et kys, et kram og stille et åbent spørgsmål. De fleste serier på Netflix varer lidt over 20 minutter, og det er aldrig de 20 minutter, man kommer senere i seng, der gør en udkørt dagen efter. Det er, taget ud af en dag på 1.020 minutter, faktisk ret kort tid. Det efterlader 1.000 minutter til alt det andet. Så hvorfor ikke bruge 20 minutter på den, du er sammen med? Prøv det i en måned og oplev, hvad det kan gøre for jeres parforhold.

 

  1. tip til dit parforhold giver ro og følelsen af at være forbundet: Giv kærtegn uden ord (og ikke sex!)

Mange mennesker oplever, at det er svært at falde ned og finde ro efter travle dage. Derfor tager vi en ekstra kop kaffe, et glas vin, en kage eller ser fjernsyn for at slappe af. Og selvom det også er dejligt, virker det ikke lige så godt som det, jeg nu vil foreslå dig. Den bedste måde at finde ro på er faktisk gennem kroppen. Sluk alting, træk vejret og brug det, at du har en i dit liv, som du elsker, til at hjælpe dig med at få ro. Når I giver hinanden ro finder I også sammen igen på en dybere måde. Så giv hinanden kærtegn efter tur. Først giver den ene, og den anden modtager. Den, der giver, koncentrerer sig 100 % om bare at røre den anden på en dejlig måde. Den, der modtager, må gerne lukke øjnene og blot tage imod. I kan gøre det med massageolie eller siddende i sofaen med alt tøjet på. I kan også tage et bad sammen imens og nyde det varme vand. Vær stille, mens I udveksler kærtegn. Øv jer i bare at være sammen med jeres kroppe. Det er ikke en optakt til sex, så hold kærtegnene kærlige og sanselige. Prøv at afslutte dagen på denne måde eller gør det som en pause efter arbejde.

 

  1. tip kræver mod: Dyrk planlagt sex

Du planlægger ferie. Du planlægger, hvornår du dyrker motion og ser dine venner. Hvorfor ikke planlægge sex? Når jeg taler om planlagt sex, handler det dybest set om at gøre det til en prioritet og gøre sig umage med at skabe de bedste betingelser for det – ligesom du sikkert gør, når du sætter tid af til løbeturen eller venindemiddagen. Derudover vil jeg gerne vædde en flaske champagne på, at du allerede har erfaringer med at planlægge sex. Dengang du datede din kæreste – før I blev et par og fik fælles alt muligt – havde I da dates? Og barberede du ben ekstra grundigt inden? Tog de flotte trusser på? Og pakkede du, kære mand, tandbørsten, hvis du nu skulle overnatte? Eller lagde kondomer i din pung? Der kan I bare se. Planlagt sex. Det er samme princip. Skab tid for jer som par, hvor seksualiteten er i fokus.

– Hvis I er nysgerrige på mere info om det emne lige nu, har jeg en manual her, I kan få tilsendt om 5 minutter for 79 kr.

 

  1. tip lyder måske kedeligt, men det kan være sjovt: Tal om jeres værdier

Hvad er vigtigt for jer hver især og som par? Tag jer tid til at tale om det. Værdier er det, der driver vores handlinger, og som afspejles i alle de små og store valg, vi tager. Værdier ændrer sig også, som vi udvikler os. Måske var fest, sjov og ballade engang en høj værdi. Måske er ro og fordybelse i dag vigtigere. Vær nysgerrig på dine egne og din kærestes værdier. I behøver ikke have de samme eller være enige for at leve lykkeligt sammen, men det er godt at kende hinandens. Så skænk et glas vin og spørg: Hvad er dine 3 vigtigste værdier? Og hvordan folder de sig ud i dit liv? Hvad synes du, er værdifuldt for os som par lige nu?

 

  1. tip ville du helt sikkert gøre, hvis du havde en affære: Brug de digitale muligheder

Min mand siger altid, at hvis flere behandlede deres kæreste, som de ville behandle deres elsker eller elskerinde, var der flere sjove ægteskaber. Jeg oplever i hvert fald, at selv det travleste karrieremenneske, der bliver forelsket i kollegaen, har tid til at svare på en besked. Så lad jer inspirere af det og opret en tråd uden for Familielivet Aps, hvor I kan kommunikere som kærester. Det nytter ikke at bruge den tråd, I ellers kommunikerer i, for: “Hej skat. Jeg savner dine kys”, dur ikke sammen med: “Og tag lige forbi supermarkedet efter 2 liter mælk”. Så opret en WhapsApp, Snapchat eller ny mail til at være kærester. Send et billede fra hverdagen, skriv, hvad du tænker på, stil et åbent spørgsmål, del en fantasi – hav det sjovt!

 

  1. tip kræver planlægning: Vær alene sammen 2 gange om året

Parudvikling, terapi og alt muligt andet er godt. Men tid sammen er nødvendigt. Så I skal finde ud af at være alene minimum 2 dage 2 gange om året. Det er 4 dage i alt uden mor/far-kasketter på, gang i gryderne og projekt hverdag. I behøver ikke tage langt væk eller bruge en mindre formue på hotel. I kan sagtens være hjemme, hvis det er bedre. Men tag jer tiden til at dyrke jeres parforhold. Læg alt det, I ellers skal sammen, væk, og bare vær kærester. Det kan give så meget ny energi at opleve hinanden uden alle de roller, vi hele tiden har som en del af den samme hverdag og familie.

Kærlig hilsen Daisy

PS.

Vil du have flere redskaber til at løfte kærligheden i dit liv? Her er to konkrete muligheder fra mig til dig.

Du kan læse min bog ELSK – Mere kærlighed, lidenskab og fællesskab i et travlt liv. Bogen har fået 5 stjerner af læsere på Saxo.com. Den giver inspiration og konkrete værktøjer til at løfte kærligheden. En læser skriver om den:

“At det er historier fra det virkelige liv gjorde, at jeg følte en samhørighed under læsningen og fra tid til anden placeredes der et smil på mine læber … Igennem de historier, Daisy fortæller, får jeg flere ting med mig.

1: En historie om nogle andre, som også har det svært med kærligheden og lidenskaben. Det i sig selv var en kæmpe lettelse i et samfund, hvor vi har tendens til at glorificere kærligheden, når den er der.

2: Gode råd og perspektiver på kærligheden og lidenskaben, og hvad man kan gøre, når det er svært.”  Kirk

Ja tak. Den vil jeg læse.

ELSK - Mere kærlighed, lidenskab og fællesskab i et travlt liv.

Bogen ELSK har fået 5 stjerner af læserne på saxo.com

Du kan også lytte til min podcast “Kære Daisy”, hvor jeg vender udfordringer og dilemmaer med kærlighed, respekt og et glimt i øjet.

Jeg vil så meget lytte med

Kære Daisy podcast

En brevkasse til dine ører, hvor personlig rådgiver Daisy Løvendahl vender store som små dilemmaer og udfordringer, som livet byder dig.