Hvorfor vi ikke kan tale om Mental Load uden også at tale om skam

Du kan ikke undgå følelser, når emnet er The Mental Load

Lige nu fylder emnet The Mental Load en del, for flere er kommet med deres vinkel på, hvorvidt det overhovedet “burde”være et offentligt samtaleemne eller ej.

Personligt (og som terapeut) synes jeg, det er absurd at diskutere om nogle burde opleve Mental Load eller ej.

Fakta er, at mange kvinder kan identificere sig med følelsen af at have en uendelig tjekliste og føle sig både bagud, som dårlige mødre og utilstrækkelige mennesker i forsøget på at jonglere arbejde, familie og måske parforhold.

Jeg skrev denne her artikel om emnet til Alt For Damerne i 2023, der handler om, hvordan problematikkerne kan sætte sig i parforholdet og hvad de kan gøre ved det.

Læs den og de 5 trin til, hvordan I kan undgå Mental Load og skabe mere fællesskab om familiens opgaver HER

 

I artiklen nævner jeg ikke, at jeg med dette par arbejdede meget med skam.

Kvinders skam ligger under The Mental Load

For hvorfor lader man som kvinde ikke bare være med at bage kagen til skolen, hvis man er presset på arbejdet?

Svaret er skam.

Fordi kvinders skam er organiseret om en kulturel forståelse af kvinden som den altid nærværende omsorgsgiver, der netop bager kagen.

Som et fagligt begreb handler skam om, at du føler dig forkert. Det er den følelse, der fortæller dig, at du er forkert – og den kommer frem i os, når vi udfordrer rammerne for, hvad der forventes af os og hvad vi plejer at gøre, når vi forsøger at tage mere plads og styring i vores liv.

Det er den stemme indeni, der siger: Hvem tror du, du er?

Så at tage noget fra familiens To Do liste og lukke ned for de antenner, som er så trænet i at tune ind på andres følelser, er en dyb udvikling, hvor vi skal ned og arbejde med vores grundfølelser.

Mænds skam

Skam er som følelse ens, uanset hvem man ellers er som menneske. Men forskning viser – Fx Brene Browns, se gerne hendes Ted Talk om skam – at mænd og kvinders skamhistorier er forskellige

Mænd kæmper også med skam. Det er derfor, de ikke går nok til lægen, holder på de svære følelser og arbejder mest. Det er derfor, at en snak om Mental Load i hjemmet godt kan ramme dem som om, de ikke tager nok ansvar for deres familie. Det er der typisk skam på

Så måske kan vi i det hele taget gøre vores allerbedste for at møde hinanden med lidt større nysgerrighed og empati – og lidt mindre dom og udskamning?

Kærlig hilsen,
Daisy

Pssssst:

På uddannelsen til Sexolog & Parterapeut arbejder vi med at kende vores egne følelser, så vi kan møde hinanden uden dom. Og så lærer vi dig, hvordan vi undgår, at skam smadrer parforholdsdynamikker sønder og sammen.

Du kan læse meget mere om uddannelsen  HER