5 steder i Berlin både du og dine børn vil elske

Skal du til Berlin med børn? Så læs med her, hvor jeg giver dig de bedste tips til en ferie som både du og dine børn vil nyde.

Berlin er en af mine yndlingsbyer! Jeg har overnattet i besatte huse, set min del af byens barer, festet i Köpi og drukket drinks med sjove mennesker. Men alt det er en historie for sig.

Et nyt kapitel i min historie med Berlin begyndte, da jeg mødte min mand Ingvar, og vi sammen begyndte at dyrke Kreuzkölln. Området mellem Kreuzberg og Neukölln. Det er blevet mit Berlin. Et område jeg vender tilbage til flere gange om året og i de sidste 10 år oftest med børn.

Som mor til en lille Valentin på 10 måneder skrev jeg speciale her om dødens lærdom til livet, mens Ingvar var på barsel med vores søn. Det blev begyndelse på min kærlighed til Kreuzkölln og Berlin med børn. For i denne del af verden er børn meget velkomne – også steder, hvor børn ellers ikke kommer.

Så her er mine og Valentins yndlingssteder i Berlin, for dig som gerne vil gøre noget som børnene synes er sjovt, men som også gerne selv vil nyde byen.

Valentin er 10 år i dag, og du får også hans råd under de enkelte punkter.

Liquidrom – Sauna & Spa

Dette sted er mit absolut yndlings! Hvor mange steder i verden kan man nyde oplevelsen af en god spa med sine børn? Det kan du her. Men tag derhen om dagen for om aftenen går der mere fest stemning i den. Liquidrom er smukt, prisvenligt og en oplevelse der giver på mange planer. Det er ikke den typiske “Berlin med børn” oplevelse og netop derfor anbefaler jeg det.

Stedet er indrettet med et udendørs område, et sauna område og en stor pool, hvor der siver lys ind fra et enkelt vindue i kuplens loft. Er du der om aftenen, er det måneskin som siver ind, og om dagen er det et klarere lys, der danser på vandet og blander sig med et diskret lysshow i alle farver. Poolen er stille område, hvor man flyder og lytter til musik under vandet. Oplevelsen af at ligge i det varme vand, se lys i forskellige farver og lytte til musik i vandet under en kuppel er svær at beskrive og værd at give sig selv. Min søn hører til de ret energiske børn, men når han kommer i denne pool, kommer han i fuldstændig zen.

Udover de smukke badeoplevelser er det også værd at besøge Liquidrom for at styrke kropskærligheden. I en tid hvor op mod halvdelen af alle unge mellem 15 og 25 år kæmper med deres krop, ligger det mig meget på sinde at styrke mine børns selvbillede. Det handler også om at give dem en oplevelse af den naturlige krop. I Liquidrom er der ingen instagram filtre og some-reality. Det er tysk nøgenhed og en afslappet kropskultur. Badetøj er obligatorisk i stille poolen med musik og er ellers valgfrit. Det betyder, at du ser kroppe i alle former, farver og udtryk. Den dag vi sidst var der, var den yngste 2 år og den ældste en mand i 70’erne.

Du kan vælge at tage mellemvejen, og sno dig i en sarong, når du er i sauna-området, hvor badetøj ikke er velkomment. Det gjorde vi til en begyndelse, men så røg det af til fordel for Adam og Eva kostumet. En god oplevelse af at under tøjet er alle mennesker nøgne.

Valentins råd: ”Det virker lidt mærkeligt først at skulle være nøgen. Jeg vil nok ikke foretrække det normalt i svømmehallen, men her var det jo helt naturligt for alle var det”.

Læs mere her og find adressen

Markedet ved kanalen og fodbold

Gennem årene har vi bygget et helt fast lørdags ritual op. Vi skal på marked ved Landwehrkanal langs gaden Maybachufer.

Markedet er en fin blanding af et tyrkisk ugemarked, hvor Fru Kreutzberg køber ind ved siden af et mindre madmarket. Vi plejer at spise frokost der. Vores børn vælger altid en italiener, der kommer med en transportabel stenovn og laver enkle pizzaer. Ingvar plejer at tage et glas hvidvin, og jeg leder efter dagens spændende smag. Det er super hyggeligt og lokalt. Skinner solen også, kan man næsten ikke blive gladere.

Nogle weekender er der også Nowkoelln Flowmarkt. Det er second-hand, kunsthåndværk, vinyl og vintage i en skøn blanding. Børnene bliver ligeså optaget af at gå og se på ting, som jeg gør.  Du kan tjekke datoerne for Flowmarks ud her.

Selvom det er dejligt bare at ose rundt, så er der altid et tidspunkt, hvor Valentin har brug for lidt mere aktivitet. Derfor har vi ofte en fodbold i rygsækken, så der kan tages en kamp i en af de lokale fodboldbure. Det er måske ikke så spændende, men det er fuldstændigt tro mod nabolaget, og for det meste ret sjovt.

Valentins råd: ”Når man er ved kanalen, skal man også have donuts. Brammibals er nogle af verdens bedste. Prøv selv. Adressen er Maybachufer 8

Find Berlins (og måske verdens?!)  bedste donuts her.

Den store legeplads og kaffe tur

Legepladserne er ikke altid fantastiske. Til gengæld er der en del af dem. For vores familie er det altid et hit at tage en tur rundt på forskellige legepladser og kombinere det med rigelige kaffestop. Det geniale ved Berlin er netop, at der altid er en god kaffebar tæt på en hyggelig legeplads. Desuden er det en god måde at gå rundt i byen på og lade nogle sjove samtaler opstå. Ofte kan Ingvar og jeg tale lidt, mens de to opdager legepladsen. Mens vi går fra den ene til den anden oase, så skifter vi lidt til at gå med hver vores barn og på den måde danner legepladserne, kaffestoppene og byen en fin ramme om tid sammen.

Udforsk legepladserne på Maybachufer, Lachmannstraße, Grimmstraße og Weichselplatz

Valentins råd: ”Prøv de lokale legepladser omkring dig. Så finder du noget nyt og møder nogle nye mennesker.”

Viktoriapark

Midt i Kreuzberg ligger en fin park på et lille bjerg med et vandfald, som flyder ned over den 66 meter høje bakke. Det er et dejligt sted at besøge når man er i Berlin med børn. Der er en fin udsigt, og så er det en god tur at gå gennem nogle spændende gader. Vi foretrækker at gå ned af Bergmannstraße, hvor man også kan se lidt på kunst, boghandlere, tøj og ting.

For mig er det ikke så meget selve parken, som er den gode oplevelse at gå dertil. Jeg har lært at mine børn hader at gå uden et mål, så Viktoriapark er et fint mål. Så begynd ca 5 km væk. Gå derhen, spis frokost ude og gå tilbage. Det er da ferie.

Læs mere om Viktoriapark her.

Valentins råd: “Der er mange gode steder at spise kebab i Berlin og særligt i Kreuzberg. Jeg kan bedst lide at få det på en tallerken, hvor der både er falafler, schawarma og spyd. Så kan min mor spise hummus’en og grøntsagerne.”

Spis, drik og spil

Da jeg spurgte min familie om, hvad jeg skulle have med i denne blog, nævnte de alle spisesteder. Det er måske pinligt at indrømme, hvor meget tid vi bruger på at spise godt, men det er sandt.

Vi elsker alle sammen en godt måltid og en god samtale. Dog er vores børn ikke større end at tålmodigheden er lidt kortere end vores. Så i min taske er der altid tegnesager til ventetid ved bordet og spil. Så en typisk eftermiddag for os handler om at finde et godt sted, få en eftermiddags drink eller kaffe med kage og så spilles der ”Exploding kittens”, ”Skulls” eller kort.

Det er blevet til mange gode grin, heftige følelser og gode stunder sammen. Og hvorfor ikke? De første spil dateres omkring 6000 år tilbage i tiden, så vi må konstatere, at det at spille sammen kan noget.

Vores nabolag er ideelt til at hænge på en cafe med spil og spise godt, så her er vores liste over yndlingssteder som i Berlin med børn:

  • Kaffe og kage på The Barn, Friedelstraße 27
  • God kaffe og borde ud på Concierge Coffee, Paul-Lincke-Ufer 39-40
  • Kaffe, kage, juice og lækker, sund mad på Okay cafe, Pflügerstraße 68
  • Ramen og japanske småretter på Cocolo Paul-Lincke-Ufer 39-40
  • Pizza, pasta og virkeligt gode dagens retter på Il Casolare Grimmstraße 30
  • Japansk mad fra fantastiske supper, over sushi til lækre små retter på LIFE. Stedet er japansk ejet, virkeligt æstetisk med udeservering og lille blomsterbutik. En absolut yndlingsoplevelse på Nansenstraße på hjørnet ved kanalen.

Valentins råd: ”Vi må ikke glemme is! Det bedste is sted i Berlin er Fräulein Frost. Særligt er deres hindbær chokolade og vanilje is mega god.”

Du finder Fräulein Frost på Friedelstraße 39

PS

Vil du blive klogere på, hvad der får familieferien til at fungere for jer alle? Så læs med her, hvor jeg giver 10 råd til alt det, som ikke handler om, hvor vi skal være, men hvordan det bliver rart at være sammen.

Værsågod: Artikel fra Vores Børn – 10 råd der får familieferien til at fungere.