Sådan bliver du mere modig

Tit når vi taler om mod og det at være modig, handler det om at turde gøre nogle ekstreme og potentielt farlige ting.

Hoppe ud i faldskærm, kæle med en slange, svømme langt i koldt hav, den slags.

Men mod handler i virkeligheden om at turde stå ved os selv.

Det er ofte langt mere angstprovokerende at være ærlig om ens dybe følelser end at gøre noget vildt.

 

Courage

Den amerikanske stjerneforsker og mediestar Brené Brown formulerer meget præcist, hvordan mod og evnen til sårbarhed hænger uløseligt sammen.

Roden til ordet courage er det latinske cor, der betyder hjerte. I en af de tidligste formuleringer, betyder ordet courage “to speak one’s mind by telling all one’s heart.” Smukt, ikke?

Mod handler dybest set om det, der er vigtigt for dig og lige præcis derfor er det sårbart. Det er helt forskelligt, hvad der er sårbart for os – og dermed, hvad der kræver vores mod.

Det, der kræver dit mod, kræver ikke nødvendigvis din vens. Det kan være lige så modigt at sige nej til at springe ud i den faldskærm som at sige ja. Hvis du mærker, at dit nej er vigtigt. At den grænse ikke skal udvides.

Mod er ikke en følelse som nogle mennesker har – og andre ikke har. Der findes ikke modige mennesker og ikke-modige mennesker. Men der findes mennesker, som tør konfrontere deres sårbarhed og gøre det, deres hjerte vil – selvom det samtidig trykker med tvivl, frygt og usikkerhed  i brystet.

 

Vi kan træne vores mod

Heldigvis er det en adfærd, vi alle sammen kan øve. Det er en muskel, der med små skridt kan trænes op til at vokse sig stor og stærk. Vi kan træne en adfærd, som giver os følelsen af at være modige – i stedet for at vente på, at vi lige pludselig føler os modige nok. Hvis du ønsker at træne dit mod, så er der her en øveæse til dig:
 

  1. Stil helt ind på en ting, du længes efter, som du kan mærke er sårbar.

    En helt konkret ting i dit liv. Stor eller lille. Noget, du gerne vil have sagt til din kæreste. Et opkald til en fjern relation. Et job, du gerne vil gå for, som du ikke tror på er dit. Et retningsskifte, du altid har længtes efter.

    For mig var det for eksempel sårbart, at jeg gerne ville skrive en bog – for det gav mig følelser af, at jeg ikke var god nok og ikke havde nok at sige. Det krævede mit mod at skrive alle mine 3 bøger. 

  2. Stil ind på, hvorfor det her er vigtigt for dig. Hvorfor giver det mening? Hvilken værdi repræsenterer det?
  3. Hvad ville det give dig, hvis du gjorde det her? Hvem ville du blive?
  4. Hvad er det mindste skridt, du kan tage mod at realisere det her, du gerne vil?

    (For mig var det at skrive en side. 1 side. Og så 1 side mere)

Når du har taget dit mindste, men første skridt mod det, dit hjerte længes efter, skal du mærke, hvordan det er. Hvordan det føles. Både ubehag, glæde og stolthed, hvad der nu kan være.

Det er alle de små skridt, som hen ad vejen gør dig modigere…

Tillykke. Nu har du indskrevet dig i historiebøgerne som et modigt menneske. Du er blevet mere modig efter dine helt egne standarder.

Jeg hepper på dig. 

Kærlig Hilsen,
Daisy

Ps: I sidste mail skrev jeg om modet til at turde vælge det arbejdsliv, der er vigtigt og meningsfuldt for dig. Du kan læse med her, hvis du gik glip af den mail.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det var sårbart og krævede mit mod at starte uddannelsen til sexolog & parterapeut. Men det var for vigtigt for mig til at jeg kunne lade være. For jeg kan ikke finde på noget vigtigere end at arbejde med mennesker og støtte dem i at finde deres sårbarhed, hjerte og mod. Og nu skal vi snart i gang med næste hold!

Læs mere om uddannelsen til sexolog & parterapepeut her