”I krig med kroppen” // En DR-eksperts tanker om kropsskam og at elske sig selv.

Lad mig begynde et meget ærligt sted. Jeg har selv været i krig med kroppen.

Mange kæmper med kropsskam

Kropskam, følelsen af at være forkert i sin krop, grim og tyk er ikke kun noget, de andre kæmper med. Faktisk oplever jeg, at langt de fleste mennesker kender denne følelse. Måske fylder den ikke ret meget for alle, men langt de fleste har oplevet, hvordan det er at være i krig med kroppen.

Selv brugte jeg mine unge år på at have sorte strømpebukser på uanset hvor varmt det var og tænke, at jeg var forkert, fordi jeg ikke var en størrelse 36… eller 38… eller 40.

Det fyldte for mig, at jeg er for tyk, og det fyldte for mig på en måde, hvor det ikke var min krop, men mig som menneske der var forkert. Indtil jeg tog en beslutning om acceptere mig selv og elske min krop.

Det lyder meget nemt, ik?

Tag en beslutning og hav det anderledes. Det er lige til en reklame for selvudvikling. Men sandheden er, at det var og er alt andet end nemt. Det er faktisk super krævende. Men det er stadig indsatsen værd.

Dit syn på dig selv er nøglen

Jeg ændrede ikke min krop.

Eller købte nye bryster som et stigende antal danske kvinder gør hvert år.

Vægten blev heller ikke mindre.

– Men jeg ændrede mit syn på mig selv. Jeg stoppede følelsen af at være i krig med kroppen.

Jeg begyndte at fokusere på min sundhed. Min livsglæde. At jeg har en rask krop, der kan alle mulige fantastiske ting lige fra at gå til at holde om dem jeg elsker.

Selvkærlighed handler om dit selvbillede

Min erfaring fra arbejdet med mennesker er, at magien sker, når vi har hovedet med. Du kan tabe dig 5 kg, 10 kg, 15 kg eller stramme lårene op eller få den flotteste D-skål, der vil strutte til du dør, men hvis dit selvbillede ikke følger med, så er du alligevel aldrig tilfreds. Derfor inkluderer arbejdet med selvkærlighed både din krop, dit sind og din sjæl.

Det forunderlige er så, at når du begynder at acceptere dig selv på en meget dybere måde end før, så bliver det nemmere også at være sund.

Så er din krop ikke længere en slagmark, hvor du skiftevis bombarderer dig selv med slankekure eller dårlige vaner. Så er din krop del af hele dig.

Hvad gav DR-programmet “I krig med kroppen” deltagerne?

Jeg har i forbindelse med, at programmet på DR ”I krig med kroppen” skulle sendes haft kontakt med deltagerne. Jeg ville høre, hvordan de har det med dem selv nu, hvor der er gået noget tid. En af dem skrev til mig:

”Det betød virkeligt meget for mig at forstå de problemer, jeg bøvlede med (elsker at skrive bøvlede og ikke bøvler…)”

Det siger det hele. Datid.

Og det er værd at bemærke, at vi taler om problemer og ikke kilo.

Hun har det fundamentalt anderledes med sin krop i dag. Ikke fordi den ser anderledes ud, men forbi hun har taget en beslutning om at få et andet og bedre forhold til sig selv. Hun har grebet sine problemer på flere niveauer og set på hele sig selv. Det er virkeligt sejt! For det krævede en del arbejde. Men det gav også bonus i form at dybere relationer og meget mere kontakt til sig selv.

Det vigtigste du skal vide om kropsskam

Så tillad mig lige at understrege denne pointe:

Vores forhold til vores krop handler ikke kun om kroppens vægt, størrelse osv. Det handler om vores forhold til os selv. Om hvordan vi dybest set har det.

Så rejsen fra kropsskam og selvhad mod større selvværd og kærlighed begynder med, at du holder op med at splitte din krop væk fra dig og integrerer din krop, dit sind og din sjæl i hele dig.

Tag fat i dit liv.

Skab en hverdag du er vild med.

Styrk dine relationer.

Kend dine værdier og styrker.

Sig ”Fuck det” nogle gange og husk at nej er ligeså vigtigt som ja.

Pas på dig.

Elsk meget mere.

Derfra begynder et kærligt forhold til dig og din krop. Måske også et forhold hvor kroppen får både den hvile, som den har brug for og daglig bevægelse – men det skal komme af kærlighed. Aldrig af skam eller vrede.

Kærlig hilsen Daisy

PS

Da jeg og Martin Brogaard, min medvært på DR-programmet “I krig med kroppen”, virkeligt gerne vil dele de redskaber, som deltagerne fik, har vi lavet et webkursus med 8 moduler. Skulle du købe 8 sessioner med en af os, skulle du give 9375 kr. Men da vi brænder for at bekæmpe kropsskam, kan du få fat i de mest effektive redskaber for kun 1995 kr. Derudover giver vi 50% rabat fra 18 april til 15 maj, så hele kurset er dit for 995 kr. Læs mere om de 8 moduler jer.

Læs mere om webkurset “Elsk din krop” her.