Tal sammen

TAL SAMMEN // I de sidste måneder har jeg været engageret i at hjælpe Engineer the future med at skabe en samtaleguide for forældre, hvis unge mennesker skal træffe et valg om studie.

Det været virkeligt meningsfuldt at bidrage til. At vælge et studie er også at lægge et fundament for hele ens fremtidige liv. Herved ikke sagt, at man ikke kan vælge om og skabe nye veje – det har jeg selv gjort, men når man finder det rigtige match mellem den man er, ens styrker og faglige evner samt det man ønsker at bidrage til, er der noget helt magisk over det.

Arbejdslivet handler ikke kun om at tjene penge. Det er meget mere… Det er del af den, du er og ligeså vigtig en del af dit liv, som hvem du elsker, hvilken familie du skaber og hvilke venskaber du knytter i livet.

Derfor er det et vigtigt valg.

Dit studievalg er også et valg om din fremtid

Mange forældre fortæller, at de synes samtalen om studievalg er ligeså svær at tage som samtalen om sex. Det har jeg tænkt en del over, mens jeg har arbejdet som konsulent for denne kampagne, for det forklarer nemlig det her:

Undersøgelser viser, at 95% af forældre oplever, at have talt med deres unge om studievalg.

Men kun 50% af unge er enige.

Det giver god mening, at omkring halvdelen af unge ikke føler, at deres forældre har taget samtalen om studievalg med dem, når mange forældre oplever det som en svær samtale. Svære samtaler giver os lyst til at gå væk fra dem, gøre det hurtigt og få dem overstået. Det giver os lyst til at finde en løsning, så vi ikke skal bekymre os mere om det, men kan ånde lettet op.

Du dyrker vel sikker sex, ik? Det er SÅ vigtigt.

Jeg synes, du skal være – indsæt selv – ingeniør, bager eller dyrelæge.

Hvis der er noget, du vil vende, så er jeg her. Det ved du.

Men ved man det? Og er det lig med, at man ikke som ung har brug for at blive spurgt igen, udfordret eller holdt fast på at tænke på det? Er det egentligt min usikkerhed som voksen på, om jeg må spørge om de her ting, der holder mig tilbage, eller er det den unges ønske om privathed?

Jeg har ikke børn, der skal vælge studie i år, men jeg har unge i mit liv, som jeg elsker. Jeg vil bruge dette til at invitere til samtalen igen. Hellere tilbyde for meget og blive afvist end at mine unge skal føle, at jeg ikke er der.

For mig er del af forældreskabet at ansvaret for den gode samtale er min.

Det er ikke op til de unge i mit liv at henvende sig til mig. Det er mig, der skal vise tydeligt, at jeg er der.

Også når det gælder uddannelsesvalg.

I dag får man ikke bare studievejledning. Man er vurderet fra skolestart på ens evner med spørgeskemaer og test. Man skal leve op til hårde forventninger om at gennemføre uddannelse på normeret tid og gerne uden slinger i valsen.

Derfor er der ekstra meget brug for os voksne. Alle os der kender en ung og ser dem, som hele det menneske de er.

Så synes du det er svært at tage den samtale? Det forstår jeg faktisk godt. Men tænk på alt det, der gør det svært, som et signal om, at det her vigtigt.

Der er brug for dig.

Tag samtalen om studievalg.

Vil du have inspiration til hvordan? Så se samtaleguiden som jeg har bidraget til. Den findes i 3 versioner alt efter om du ikke har tid, har 10 minutter eller en time.

Engineer The Moment