Drop at tabe de evige 5 kg

Er du klar til at elske dig selv – også med 5 kg ekstra?

Nu er det endelig sommer. Ikke kun i kalenderen men også i vejret. For mange er det en fantastisk tid med grillaftener, badning, ferie og sol, men for andre er det en tid med pinlig opmærksom på ens fejl og mangler. Her taler jeg ikke om ønsket om at blive bedre til at rydde op, slukke mobilen, lege med børnene eller lave perfekte og sunde sommerretter, men helt i gennem pinagtig og skamfuld opmærksom på alt det man gerne vil gemme væk som strækmærker, tykke lår, åreknuder, mavedeller og mormoroverarme.

De fleste kvinder kan nok i en eller anden grad nikke genkende til, hvad jeg skriver om. Følelsen af at få udstillet ens sårbare punkt i fuldt sollys kan være skræmmende. Tag det fra en der selv har prøvet at have nylonstrømper på under den korte kjole i en hedebølge.

Hvis jeg havde en tryllestav, ville jeg trylle kropsskam væk fra verden. Følelsen af at kigge på sig selv og føle et tons af mindreværd regne ned over en, fordi man ligner et almindeligt menneske.

 

Kropsskam rammer mange

Det er et fåtal af alle de fantastiske og lækre kvinder, jeg har mødt i mit liv, der helt kan sige sig fri for at have i hvert fald lidt negativ dom over egen krop. Desværre. For hvordan kan vi virkeligt nyde livet, glædes ved sex, udfolde vores evner og rocke hverdagen, hvis vi skammer os over vores krop?

En del af min egen faglighed har lært mig at sætte mål, og at det er godt for motivationen at have et klart mål. Ligesom mange andre har jeg derfor også i årevis skrevet i min strategi, at jeg ville tabe 5 kg. Det er aldrig rigtigt lykkes mig. Til gengæld har det irriteret mig vildt meget at blive ved med at ville tabe de 5 kg og ikke gøre det.

Hvis du har det sådan, så har du sikkert også hørt, at man skal prøve igen, og du har sikkert også prøvet en ny kur flere gange. Verden er fyldt med løfter, kure og nemme tilgange til endelig at blive fri for de 5 kg.

 

Tag to beslutninger og vend din skam til selvkærlighed

Jeg gjorde selv noget andet. Jeg droppede at tabe 5 kg.

I stedet for tog jeg to beslutninger.

  1. At elske mig selv som jeg er og tillade andre, at se mig som jeg er.
  2. At droppe mål omkring min krop og i stedet fokusere på at opbygge en sund praksis for mig selv.

Begrebet om at have en praksis blev jeg introduceret til under et ophold i Laos, hvor jeg boede hos en laotisk familie og gik i templet dagligt. Munkene der har en meditationspraksis, som er en kontinuerlig søgen efter deres spirituelle udvikling og daglige, faste rutiner med at meditere.

I min moderne udgave arbejder jeg med en ugepraksis, som er en høj bevidsthed om, hvad jeg bruger min tid på og hvad der er vigtigt.

Ved at droppe målene omkring min krop og i stedet opbygge en praksis fik jeg endelig mere motion ind i min hverdag. Jeg fik også friheden til at lægge motionen der, hvor den passer bedst i den enkelte uge og endnu vigtigere: Jeg fik et andet fokus.

I stedet for at tænke på hvad jeg ville opnå med motionen, som dybest set gjorde mig mere opmærksom på, hvor jeg var, begyndte jeg i stedet at give min oplevelse af at træne opmærksomhed.

Jeg er i dag meget mere glad for at bruge min krop aktivt, og jeg nyder min motion som en mental pause. Jeg nyder det at motionere mere, fordi jeg ikke skal opnå noget med det.

Sommeren er så kort. Derfor skal den også nydes. Du skal nyde den, ligesom du er. Med vind i håret, brune ben, badning og bare arme.

Det handler ikke om at nå et mål med din krop. Det handler om at give den og dig selv kærlighed ved at leve på en måde, som gør dig stærk og glad.

Nu tænker du måske over, om jeg så tabte de 5 kg ved at fokusere på min praksis? Helt ærligt – Jeg ved det ikke, for jeg vejer mig ikke mere.

God sommer.

Se min ugepraksis her og skab uger med mere overskud og glæde

Kvinde i solnedgang

PS

Vil du lære de strategier der gjorde mig til ekspert i kropskam på DR? Så se her.